Dialect en Religie

Liederen en teksten voor kerkdiensten in het Achterhoeks en Liemers

In memoriam Henk Krosenbrink

Al meer dan 50 jaar worden er in de Achterhoek kerkdiensten in de streektaal gehouden. Toen in dat allereerste begin er teksten nodig waren was Henk Krosenbrink daar (uiteraard) bij betrokken. Hij was één van de grondleggers van de werkgroep Dialect en Religie, die in 1980 ontstond onder de vlag van het Staringinstituut (waar hij directeur van was).

Sinds die tijd is Henk onophoudelijk bezig geweest met de Achterhoekse Streektaal en gebruiken. Talrijke publicaties van zijn hand zagen het licht. Zijn naam is niet weg te denken in de geschiedenis van de Achterhoekse streektaal. Zoals in de woorden op zijn overlijdensbericht: ‘wel schrif den blif’. Daarbij ging het hem niet om persoonlijke erkenning. Hij deed dåt wat hij het liefste deed, met hart en ziel.

In de werkgroep leverde hij, tot het laatst toe, teksten aan. Met zijn grote kennis van de taal bleef hij altijd scherp op een juist gebruik van taal en uitdrukkingen. Maar naast de ernst van het werken aan goede teksten ging ook de humor veelvuldig over tafel. We zullen zeker zijn kennis, maar meer nog zijn aanwezigheid in onze kring missen.

Henk  Krosenbrink C Katja Slippens_2

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2022 Dialect en Religie

Thema door Anders Norén